Jak przemysł cukrowy ukrywa przed nami prawdę

Przemysł cukierniczy wykazuje się niezwykłą pomysłowością, jak ukryć fakt, iż w danym produkcie zawarty jest cukier.  Często więc na etykietach widnieje informacja, że produkt pochodzi z naturalnych składników. Tak – przecież burak cukrowy jest naturalnym składnikiem. Zapamiętajmy, iż węglowodany na etykiecie niekoniecznie oznaczają substancje naturalne. Dzięki temu następuje ukrycie zawartości cukru w produkcie przed klientem.

W  pojęciu  węglowodany mieści się:

Fruktoza – cukier owocowy

Laktoza – cukier mlekowy

Dekstroza – cukier zbożowy syntetycznie wydobywany ze skrobi

Sacharoza E954 – cukier rafinowany

Syrop glukozowo – fruktozowy

Syrop glukozowo- fruktozowy – przez ostatnie 30 lat producenci żywności stopniowo zastępowali sacharozę syropem glukozowo- fruktozowym. Obecnie znajduje się on prawie w każdym pożywieniu od napojów   gazowanych  po chleb i ciastka. Syrop wytwarzany jest z kukurydzy ( która jest bogata w glukozę i w pierwotnej postaci nie zawiera fruktozy) w przemysłowej obróbce. Fruktoza w syropie glukozowo- fruktozowym jest metabolizowana inaczej niż sacharoza. Po spożyciu syropu gl-fr. ciało nie otrzymuje sygnałów, że jest nasycone i nie są wytwarzane hormony, które hamują apetyt, co powoduje przyrost masy ciała. W chwili obecnej około 50 zakładów na świecie wytwarza syrop gl-fr. z czego 8 w USA a 3 w Wielkiej Brytanii nadal używają do jego produkcji sody żrącej  inaczej nazywanej skażoną rtęcią!

Słodziki:

Acesulfam E950 -200 razy słodszy od cukru

Aspartam  E951

Cyclamat E952

Thaumatin E957 – otrzymywany z owoców egzotycznych 2000 razy słodszy od cukru

Neohesperydyna E959 również uzyskiwana z owoców 200 razy słodsza niż cukier.

POWAŻNE I MNIEJ POWAŻNE KONSEKWENCJE DIETY ZBYT BOGATEJ W CUKIER

Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich niosącymi za sobą zakłócenie metabolizmu.

Cukier:

– może osłabiać system immunologiczny i przeszkodzić mu w obronie przeciw  chorobom infekcyjnym, może powodować choroby systemu autoimunnologicznego takie jak: artretyzm, astma, stwardnienie rozsiane,

– zakłóca równowagę chemiczną organizmu: powoduje deficyt chromu i miedzi oraz przeszkadza we wchłanianiu wapna i magnezu,

– może powodować gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, być przyczyną nadaktywności, niepokoju, trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci.

– może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu „złego” cholesterolu i obniżenie „dobrego” cholesterolu,

–  przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem raka piersi, jajników, prostaty, okrężnicy, trzustki, dróg żółciowych, płuc, woreczka żółciowego i żołądka,

– może podnieść poziom glukozy w organizmie i w ten sposób spowodować reaktywną hipoglikemię,

– może wywoływać wiele problemów z poziomem kwasowości przewodu pokarmowego m. in.: zakwaszenie przewodu pokarmowego, niestrawność, złą przyswajalność u pacjentów z dysfunkcjami jelit, podwyższenie ryzyka choroby Crohna oraz owrzodzenia jelita grubego,

– może zmieniać strukturę białek i całkowicie zmieniać sposób ich działania w twoim ciele. Cukier powoduje szybsze starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu,

-może powodować powstanie katarakty i krótkowzroczności,

– może prowadzić do alkoholizmu,

-może powodować zakwaszenie śliny i przyczyniać się do zniszczenia zębów i paradentozy.Cukier ma swój udział w powstawaniu otyłości,

-w znaczący sposób przyczynia się do niekontrolowanego wzrostu Candida Albicans,

– może powodować powstawanie kamieni żółciowych, zapalenie wyrostka robaczkowego, powstawanie hemoroidów i żylaków,

-może podnosić poziom glukozy i insuliny u zażywających doustne tabletki antykoncepcyjne,

-może obniżać twoją wrażliwość na insulinę dopuszczając do jej nienormalnie wysokiego poziomu w organizmie i w ten sposób spowodować ostatecznie cukrzycę,

-może obniżać ilość witaminy E w krwi,

– może podnosić ciśnienie krwi,

– może zakłócać przyswajalność białek,

-powoduje alergie pokarmowe,

-może powodować powstanie arteriosklerozy i chorób kardiologicznych,

– może uszkadzać strukturę DNA,

-może powodować rozedmę płuc,

– obniża wydajność enzymów,

– spożycie cukru jest wyższe u osób z chorobą Parkinsona,

-może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie,

-może powodować powiększenie się nerek i ich zmiany np. tworzenie się kamieni nerkowych. Cukier może powodować  także zniszczenie trzustki,

– może zwiększyć ilość zatrzymywanych płynów w organizmie,

– powoduje bóle głowy, włączając w to migreny.
Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się, niekorzystnie wpływa na wyniki w nauce oraz może przyczyniać się do powstawania trudności w nauce.

Cukier może powodować wzrost częstotliwości fal delta, alfa i theta w mózgu, co z kolei negatywnie wpływa na sprawność myślenia.Duża ilość spożytego cukru może spowodować atak epileptyczny,

-może powodować depresję,

– może zwiększać ryzyko zachorowania na Alzheimera.

– Cukier może zaburzać równowagę hormonalną np: podnosić poziom estradiolu u młodych mężczyzn, pogarszać PMS, oraz obniżać działanie hormonu wzrostu.

– Cukier może być równie odurzający, jak alkohol. Cukier może niekorzystne wpływać na symptomy u dzieci z deficytem uwagi (ADHD).

– Karmienie dożylne słodzoną wodą może spowodować odcięcie dopływu tlenu do mózgu.

– Cukier wywołuje wysokie ciśnienie u ludzi z nadwagą.

– Cukier może powodować śmierć komórek.

Jeżeli jeszcze te informacje Cię nie przekonały o szkodliwości cukru zamieszczam poniżej wnioski uzyskiwane w wyniku różnych badań i eksperymentów nad cukrem.

Pierwsze badania zostały przeprowadzone w 1816r. przez  francuskiego fizjologa  F. Megiende, został on zainspirowany wypadkiem, który wydarzył się w 1793r kiedystatek wiozący ładunek cukru rozbił się. Przeżyło 5 marynarzy, którzy przez 9 dni zanim ich uratowano żywili się cukrem i rumem. Okazało się, że w wyniku tej kilkudniowej diety ich organizm był całkowicie zrujnowany. Wspomniany fizjolog powtórzył eksperyment na psach. Wszystkie psy uległy wyniszczeniu i zdechły. Wniosek jest prosty: cukier w codziennej diecie jest gorszy od calkowitego braku pokarmu. Od tego momentu przemysł cukrowniczy przeznaczał miliony dolarów na badania nad cukrem.

W 1920r współodkrywca insuliny  Sir Frederick Banting odnotował, że wśród właścicieli plantacji cukru, którzy spożywali produkowany przez siebie cukier powszechna była cukrzyca. Brak jej było natomiast u tubylców, którzy żuli trzcinę cukrową.

Pomimo przeznaczonych ogromnych kwot pieniędzy przez przemysł cukrowniczy  na badania i naukowców, którzy mieli udowodnić, że spożywanie cukru jest bezpieczne, żaden eksperyment nie zakończył się sukcesem. Prowadzono przez 10 lat badania na myszach, jak wpływa cukier na pwstawanie próchnicy i  jak jej zapobiegać, okazało się, iż przyjmując ciągłe dawki cukru po prostu nie da się jej zatrzymać. Przemysł cukrowniczy pozostał bez zaplecza naukowego, które mogłoby w jakikolwiek sposób go wspierać i zdał się na speców z reklamy.

Oprócz badań, które oceniały szkodliwy wpływ  cukru na nasze zdrowie, naukowcy zainteresowali się także tym, jak cukier może uzależniać.

W 2007r. Serge Ahmed światowej sławy ekspert od uzależnień przeprowadził eksperyment na szczurach, w którym porównywał oddziaływanie kokainy i cukru na te gryzonie. Okazało się, że 94% szczurów wybierało osłodzoną wodę a nie heroinę. Nawet wtedy, gdy wcześniej byla im podawana kokaina i zwierzęta mogły się już uzależnić.

Podobny eksperyment wykonano na Uniwersytecie w Princeton. Szczury miały dostęp do dozowników z osłodzoną wodą i kokainą. Na początku miały nacisnąć raz na dźwignię by uzyskać dostęp do wybranego pojemnika. Jeżeli po raz kolejny wybierały wodę z cukrem lub kokainę musiały nacinąć 2,4, 7, 10 i tak dalej. Dźwignia z kokainą była wybierana zazwyczaj 2 razy a w większości przypadków szczury i tak wybierały wodę z cukrem, nawet wtedy gdy musialy nacisnąć ją kilkadziesiąt razy! Po kilku tygodniach dziennego spożywania cukru, gdy została im ta substancja zabrana, szczury stały się wyraźnie rozdrażnione, miały typowe objawy, które posiada narkoman po odstawieniu narkotyku. Uzależnienie od cukru nie znikało przez bardzo długi czas.

Jak widać nie zdajemy sobie sprawy z tego , jakie niebezpieczeństwo kryje w sobie nasz ulubiony batonik czy czekolada. Produkty, które mogą wywołać uzależnienie takie jak papierosy, alkohol, narkotyki nie są ogólnie dostępne dla dzieci i nie wzbudzają takiego zainteresowania jak kolorowe opakowania ulubionych słodyczy. W społeczeństwie wyroby cukiernicze  traktowane są jako przyjemne przekąski, uwaga jest zwrócona w kierunku  kampanii przeciw uzależnieniom od alkoholu i papierosów. Na tych produktach są nalepki informujące o ryzyku jakie niesie za sobą ich spożywanie i dlatego nikt nie dopatruje się, że  w ulubionym smakołyku może znajdywać się trucizna. Jest ona ogólnie dostępna i spożywana od najmłodszych lat tworząc miliony ludzi przewlekle chorych i coraz słabszych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *